AHCI Windows XP driver for Studio 1737 ?

Laptop

Laptop
Laptop computer Forums (Audio, General Hardware, Video)

AHCI Windows XP driver for Studio 1737 ?

This question is not answered

I've got XP installed on my new 1737, however I can't find an Intel Matrix Storage Manager package that will work. I've tried installing various Intel MSM packages, but they all come back with a message at the end "this computer does not meet the minimum requirements for installing the software" and it aborts. I would like to enable the SATA AHCI mode. I think the 1737 is an Intel "P45" chipset with an ICH9 controller ??

All Replies
  • Is there not an option in the BIOS to change to drive's 'operation mode' from ATA - AHCI... or vice-versa?

    From experience, I've found that:   “Beauty is in the eye of the beer-holder”!!

     

    XPS M1730:

    Smoke Grey Magnesium Alloy Chassis - with White LED Backlights
    17" UltraSharp WUXGA Widescreen TFT (1920 x 1200) with TrueLife
    Intel Core 2 Duo Processor T9300 @ 2.50GHz (800 MHz FSB, 4MB L2 cache)
    4GB (2x 2GB) Patriot Signature PC2-5400 @ 667MHz
    DUAL 512MB Nvidia 8800M GTX cards in SLi + 128MB Ageia PhysX
    640GB SATA II (2x 320GB WD Scorpio Black 7200rpm)
    8x Super-Multi DVD±RW
    Creative X-Fi Notebook (ExpressCard) + Creative GigaWorks T40 Series II
    Integrated 2MP Webcam
    Dell Wireless 355 Bluetooth 2.0 Module
    Intel Next-Gen Wireless-N Mini-Card
    TV Tuner and Dell Travel Remote Control
    4-in-1 Flash Card Reader (SSD/MMC/MS Pro/xD)

    230W AC Adapter / 9-cell Lithium-Ion Battery

    Windows 7 Home Premium (64bit)

  • Yes, there is an option to switch modes, but if XP is installed in IDE mode and then the BIOS switched to AHCI, the system will BSOD on boot.   I've slipstreamed the ICH9M/M-E drivers into an XP SP3 install CD using nLite, and while that completes the install and gets me a little farther, the system BSOD's on first boot.  Installing the ICH9M/M-E drivers via the F6 floppy boot method also BSOD's.  I'm starting to wonder if the Studio 1737 is so new (and it's A04 BIOS is dated 11/26/08) that there's something the existing Intel iaStor.sys driver doesn't understand.

  • I finally figured out how to get the AHCI mode working in XP, unfortunately there was no performance improvement.  HDTach registered the same throughput on the 320GB 5400rpm drive in standard IDE mode or in AHCI mode with the enhanced Intel drivers.

  • Hi can you please explain how you got it working? I am facing same issue.

  • Hi,

    Can you please tell us how did you did to make your XP work on the dell studio 1737 with the AHCI mode ??