Latitude E6400-No sound from External Speakers

Laptop

Laptop
Laptop computer Forums (Audio, General Hardware, Video)

Latitude E6400-No sound from External Speakers

This question is not answered

Hi, I have an E6400 running Win XP pro. When I connect an external speaker or headphones to the laptop I have no sound. The internal speakers are fine and I even have no issues when connecting through the audio out on the docking station.

The Audio drive is IDT version 5.10.0.6159.

Any ideas what the issue is?

All Replies
  •  

    Try uninstalling the IDT audio driver (don't delete it) and restart. Windows will re-install it. Or delete the audio driver and download a new one from the E6400 downloads page.

    If neither of these work try running the audio test in Dell Diagnostics. This interactive audio test is designed to narrow down the problem to either the software or hardware. To run Diagnostics restart the computer and as soon as it starts to boot up hold down f12. Select 'Diagnostic' from the boot menu. The computer will run its pre-boot assessment tests (PSA) before the Dell Diagnostic starts. The PSA tests play some beeps and tones through the system speaker but this doesn't test the rest of the audio hardware, so you still need to let Dell Diagnostics run after the PSA. Dell Diagnostics plays an instrumental piece of music complete with drums, so if you only hear some tones then you have only run the PSA.

    When Dell Diagnostics opens, select 'custom', then the audio test. This will test your audio system independently of Windows and drivers, meaning it doesn't matter if they are working correctly or not. Use headphones or external speakers speakers during the test.

    [If you have ever reformatted your hard drive then the Diagnostics partition might have been wiped off. If the Dell Diagnostics option fails to open, run it from the Drivers and Utilities (Resource) CD if you have one.]

    Dell Diagnostics will play some audio and ask you whether you heard it. If you answer 'no' then the test generates an error code that means you indicated you did not hear the sounds it played, but it doesn't and cannot pinpoint the exact component that has gone bad. If you don't hear the music during the test it definitely means there is a hardware failure somewhere in the system. In this case Dell will repair the computer if it is still under warranty.

    If you do hear the audio that almost always means the hardware is okay but there is a problem with the software or configuration.

     

    Jim Coates -- senior forum member