Dimension 4600 won't boot

Desktop

Desktop
Desktop computer Hardware and Software discussion

Dimension 4600 won't boot

This question is answered

My Dimension 4600 quit at the Windows XP screen.  I turned it off and it quit on the DELL BIOS screen.  Now all I get is a black screen that says:"Previous attempts at booting this system have failed at checkpoint [Krst].  For help resolving this problem please note this checkpoint and contact Dell Technical Support".  The four LEDs on the back are green, orange, orange, green.  Can someone tell me what has failed?

 

 

All Replies
  • If you got the windows screen, you got past the hardware boot. I don't know what happened the second time, but you might try using the original OS disk and booting from that.

    If the disk is going bad (does it make a clicking noise?) you may be able to just replace it and restore all your "backed up data" which I'm sure you have. Right? :)

  • Hello BRColeman and welcome to the Dell forums.

    Your diagnostic light sequence as shown HERE is not documented. normally this indicates a bad motherboard. 

    but before we settle on that lets try some things. First unplug any external devices with the exception of the keyboard,mouse, and monitor. try to boot the system. Note if lights have changed.

    If you are comfortable working inside your computer then I would suggest that you open the case and remove your ram sticks and cards. power on the system and look at the lights to see if they have changed.

     

     

     HomeBuilt SandyBridge P8P67 i7 2600k @ 4.5 ghz 8gigs GSkill Ripjaws. Corsair 800D Case and AX1200 Ps X-Fi Titanium Fatal1ty pro PCIe Sound Card
    Dell Studio XPS 1645  Window 7 Pro

    Forum member since 2003

  • Won't boot on disk.  No clicking sound

  • No change with external devices removed.  No change with internal cards removed.  when memory sticks removed it made a deep beep a number of times and then came up green, orange, orange, orange.

     

    In all cases still get the same black screen with the above statement. 

  • I dont expect the system to boot with all the stuff removed. Now However the G,O,O,O coded and beeps are exactly what you should get with no memory modules installed. This might be a good sign that the mother board is good!

    So the next step place in your video card and power on the system see if you still get the beeps and g,o,o,o lights. If so, select one memory stick and place it into slot #1 the slot closest to the processor. power on the system. note the lights and any beeps. Remove that stick and repeat with each memory stick. This is testing to see if you have any bad memory modules.

    Report back

     HomeBuilt SandyBridge P8P67 i7 2600k @ 4.5 ghz 8gigs GSkill Ripjaws. Corsair 800D Case and AX1200 Ps X-Fi Titanium Fatal1ty pro PCIe Sound Card
    Dell Studio XPS 1645  Window 7 Pro

    Forum member since 2003

  • Muto:

    You are a GENIUS!!!!!!  The battery trick solved the problem.  It boots up and windows came up.  Before I spend time trying to get the system setup back to where it was I'm going to run down to the store and get a new battery.

     

    THANKS FOR THE HELP!!!!!!