Using old Dell surround speakers on a new XPS

Desktop

Desktop
Desktop computer Forums (Audio, General Hardware, Video)

Using old Dell surround speakers on a new XPS

This question has suggested answer(s)

I just purchased a new Dell XPS 8500 and was planning to use my old Dell surround speakers which I purchased with my older Dell XPS back in 2005.  As one might suspect, the color coding isn't helping me.  I need guidance as to how to hook them up.  My old speakers have three cords, colored GRAY, BLACK & YELLOW.  My new XPS has six sound input jacks on the back in two rows of three.  The colors on the jacks are GRAY, BLACK, ORANGE and RED, GREEN, BLUE.  What do I do????

Thanks,

Lloyd

All Replies
  • I bascially have the same question. If you look at the thread below titled "Can I use my ADA995 speakers with my new XPS 8500", you will see my guess as to the correct connections but no one has confirmed my guess. If I don't hear from someone soon, I will try and see what happens.

    I tried connecting earlier just matching colors but it zapped the sound card and I had to contact support. They ended up flashing the BIOS so that I could connect a 2.1 speaker system but I really want to use the Dell surround speakers.

  • Since no one responded to my questiom, I tried connecting my old Dell ADA995 (Altec Lansing) speaker system to my  Dell XPS 630i. Everything seems to work. Here are the connections that I used:

    The ADA995 has 3 inputs.

    1. Center & subwoofer (yellow)

    2. Front left & right channel (green)

    3. Rear left & right channel (black)

    The XPS360i has these outputs.

    1.  Surround sound connecter (black)

    2,  Line-out/headphone connector (green)

    3.  Side surround sound connector (silver)

    4.  Center subwoofer/LFE connector (orange)

    The connections I used were Yelllow>Orange, Black>Green and Green>Silver.

    As best I can tell, the six audio ports on the XPS 8500 have the same color coding.

    Chip

  • Ihave the same problem , Lloyd  let me know if you get a solution thanks

  • Chip c , I found a cable for my dell surround speakers it has the green , black , and yellow  and goes to a single green out . I plugged it into the green jack on the sound card and set up the speakers for 5:1 . Works like a charm !  Hope this help you ...

  • chris there is a little cable you connect to your yellow ,green, and black from your sub that goes to a green single out . If you have that with your speakers i had to find mine but it works fine just plug it into the green on the sound card and set up your speakers 5:1 . It was driving me crazy ! Hope this helps you ....

  • Hmm..wish i had one of those..i can only get stereo sound cause it's more than one input..

    You guys know where i could get one? (I didn't get these speakers with my comp)
    They're 5.1 but they have the same colors as the back..just can't use 5.1. 

  • Just getting back to this issue.  Still haven't found an answer and REALLY don't want to go out and buy new speakers.  The speakers I have that work great on my old computer are Dell MMS 5650. Any ideas on how to use these.  One would think...  Dell Computer, Dell Speakers - No Problem...                 NOT!!!!!!!!!!!!!

    I see some of you talk about some sort of adaptor into which you plug your black gray and yellow cords and end up with just a green on the other end that you plug into the green input on the sound card (Did I get this right from reading above?)  I've never seen such an adapter.  Ideas?????

    Lloyd

  • the xps 8500 can  only  support 2.1 via the integerated onboard sound card  NOT 7.1 as advertised...if you want to experience the full capabilities (5.1) of your ada 885 you will need to purchase a external  (pcle) sound card  Dell recommends Pcle   Sound blaster X- fi titianium  card... a little pricey However before purchasing any pcle card sound or other type  i would read all the comment on this forum pertaining to pcle cards non  reconigition  problems on the xps 8500...Presently it appears Dell has to date not resolved this issue This problem  has been ongoing since it first released the xps 8500 approx 4 1/2 months  ago  ... You should also be aware of the other problem plaguing the xps 8500  it also  has a problem reconizing USB 3.0 devices  ...sometimes it will reconize the usb 3.0 device as usb 3.0 and other times it will not   sometimes only as usb 2.0....very irratic at best...   no fix to date for this issue also buyer beware!!!

                                                                        MAC   II

  • as far as the previously mentioned adaptor cable ..you should be able to purchase this adaptor cable at radio shack or any electronics store ...maybee even best buy  the adaptor cable you need is similiar to what you would use to connect 5.1 speakers  to a laptop with 2.1 output  ( mini stereo plug to split  to 2 rca female .... please note that you will only have 2.1 stereo in this configuration and no THX  Dell screwwd up by putting laptop audio in a performance desktop ...

                                     MAC  II

  • Has Dell even responded to this issue? This is very disappointing.

  • Lloyd,

    I found the color coding at http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_and_video_connector :

    For computers:

    green TRS 3.5mm stereo output, front channels
    black TRS 3.5mm stereo output, rear channels
    grey TRS 3.5mm stereo output, side channels
    gold TRS 3.5mm dual output, center and subwoofer
    blue TRS 3.5mm stereo input, line level
    pink TS 3.5mm mono microphone input

    There are exceptions to the above:

    • Hosacables use grey and orange for left and right analogue channels.
    • RadioShackcables sometimes use grey and black for left and right.
    • Older sound cards had non-standard colour codes until after PC99, prior to that there were no colours at all.
  • I just purchase a Dell XPS 8500 and I set up my dell 5650 speakers  from
    my dell dimension 8400 to my XPS 8500..First I connected my cable plugs
    from my speakers to my integrated sound card on my computer.Cable plug green to green on sound card,black cable plug to black on sound

    card,and cable plug yellow to orange on sound card. I turn on the
    computer I went to start ,control panel ,& then to Dell Audio i  had
    another page that will opened up I went  to SPEAKERS/ HEADPHONES (TOP
    OF THE PAGE) when I did this on my left I saw SPEAKER SETUP

    I clicked  on this option &saw  CONFIGURATION  below this I
    had a small downward arrow I  click on this which gave me four choices,  I
    chose  5.1 speakers  the I click AUDIO TEST .Each speaker was tested
    for sound and the result was positive with each speaker and
    subwoofer in there respective positions.Speaker size I chose MEDIUM.Next
    I had  OPTIONAL SPEAKERS   Center,Subwoofer & Rear pair ,I check
    all 3 squares  they turned blue with a check mark in each square (confirmation that I have these speakers.)
                I went back to Control panel  I click on SOUND  It opened
    another  window I  brought the side bar down till I saw  Speaker 
    (Realtek High Definition Audio){ Default Device} I had a small check
    circle in green I highlighted  Speakers went to properties

    {bottom right} clicked on it another page opened up  on the top left I 
    went & clicked on levels I brought down the side bar to adjust
    volume for the center , subwoofer,rear and front. I adjusted the
    speakers by moving the horizontal  bar slider to the left or right.

    P.S. I did a lot of trial & error  before I got these results,this is how I found this form by searching for solutions.

    Ray


     

  • hello dear, i am rooz merry and i am new this forum. its my first post on this forum. i like your post.

  • Read the setup for dell 5650 speakers with a Dell XPS 8500 above.

  • thanks for your input. I tried it as you said and it worked!

    too bad dell can't put the definition of the output connections on their support site.

    Greg