Help! No Audio Codec - Drivers incorrect? Dell Optiplex 740

Desktop

Desktop
Desktop computer Forums (Audio, General Hardware, Video)

Help! No Audio Codec - Drivers incorrect? Dell Optiplex 740

This question is not answered

Hi there. I hope someone can help.

I have a Dell Optixplex 740 which recently had a HDD crash. Had to re-install WIN XP SP3. Now the Audio isnt working and is coming up with the following:

" This device can not start. Code 10"

Nothing has been touched on the PC so have no idea what do do as updating drivers does not work. I know its an older model but as its only used for my smaller kids online homework and playing some games i really dont want to have to get rid of it.

Any help would be much appreciated!

Thanks in advance.

All Replies
  • On a reinstall the most frequent problem with devices is that the motherboard chipset drivers were not installed.  On an intall/reinstall the correct and required install is (1) Install Windows (2) Install Dell Desktop System Software - on applicable models (3) Install motherboard chipset drivers (4) Install device drivers including video, Dell sound drivers, ethernet, etc.

    There are 3 chipset drivers, along with the SigmaTel audio driver listed on the Dell downloads HERE, if you do not have them.   In most cases the skipped chipset drivers and then the sound drivers can be installed and it will work.  In a few isolated cases it will take a new/correct sequence install to get everything working.

    I am not a Dell Employee

    Dell forum member since 2002

    Home Built PC with Gigabyte GA-Z77X-UD5H motherboard, i7 3770 CPU,  Windows 7 64 bit Home/Win 8.1.  SSD drive.  Sonar X3c 64 bit Recordng Software.

     

    Member of Nashville based R.O.P.E.

  • Excellent!!

     

    Thanks so much. All working fine now.

     

    Cheers