Audio drivers for my Dimension E310

Desktop

Desktop
Desktop computer Hardware and Software discussion

Audio drivers for my Dimension E310

This question is not answered

I reinstalled Windows XP on my Dell Dimension E310 which is about five years old. There was no sound, so I downloaded Audio drivers from the Dell site.The STAC 92XX C-Major HD Audio does not work. The drivers I have downloaded are R114566, R114282, and APOSRC4. Can anyone tell me what else I need to do to get sound. I have installed a PCI sound card which does not give me very good sound. Help !!!!!

All Replies
  • Sounds like you skipped the Intel motherboard chipset drivers (an often skipped item) and they MUST be installed BEFORE installing the sound.  The chipset drivers are key to a successful install as one of the main things they do is define (identify) all the devices on the motherboard.

    On an install the correct and required install sequence is (1) Install Windows (2) Install Dell Desktop System Software (on applicable models), (3) Install chipset drivers (4) Install device drivers including sound, video, ethernet, etc.

    Usually, if the chipset drivers have been skipped you can install them, restart the PC and then install the sound drivers (in your case the SigmaTel drivers).  In a few isolated cases it will take a new and correct install sequence to get everything working.

    We are just users on here and referring to the Dell driver "R" number doesn't help us without a lot of research, as they are not listed that way on the Dell downloads.

     

    I am not a Dell Employee

    Dell forum member since 2002

    Home Built PC with Gigabyte GA-Z77X-UD5H motherboard, i7 3770 CPU,  Windows 7 64 bit Home/Win 8.1.  SSD drive.  Sonar X3c 64 bit Recordng Software.

     

    Member of Nashville based R.O.P.E.

  •  I just reinstalled the chipset and audio driver. No result. Do I need to install the video and ethernet drivers too?

  • Yes to the Video and Ethernet drivers. 

    However, since the chipset and sound drivers did not fix the sound problem it would appear the entire install may be the problem and a new correct sequence install may be needed to get things going. 

     

    I am not a Dell Employee

    Dell forum member since 2002

    Home Built PC with Gigabyte GA-Z77X-UD5H motherboard, i7 3770 CPU,  Windows 7 64 bit Home/Win 8.1.  SSD drive.  Sonar X3c 64 bit Recordng Software.

     

    Member of Nashville based R.O.P.E.

  • I could not locate the ethernet driver. Can you please tell me where to find it and also you have indicated I need to install them in the corret order. What is the correct order and how many drivers do I need. I have chipset, audio and seven video drivers so far.

  • The chipset driver must be installed first.  There is no "correct" sequence for the other drivers.  I think Dell says install video then sound then other devices such as ethernet. 

    THIS is the Dell install instructions.

    HERE is the Dell downloads for the E310  the Intel Pro/100 ethernet drivers are listed in the Network section.  The Dell Drivers and Utilities disc that came with the PC has all of these on it.

    I am not a Dell Employee

    Dell forum member since 2002

    Home Built PC with Gigabyte GA-Z77X-UD5H motherboard, i7 3770 CPU,  Windows 7 64 bit Home/Win 8.1.  SSD drive.  Sonar X3c 64 bit Recordng Software.

     

    Member of Nashville based R.O.P.E.