Sound Blaster Live 5.1 (Dell OEM) and Vista

Desktop

Desktop
Desktop computer Forums (Audio, General Hardware, Video)

Sound Blaster Live 5.1 (Dell OEM) and Vista

  • I've been reading this board and though many Sound Blaster issues are covered on it I don't think the specific issues I am having were discussed. Pardon me if they were.
     
    I have a Dell Dimension 4600 with the SB Live 5.1 card for Dell.  After updating my computer with a clean install of Vista Home Premium Vista did not recognize my card as a Soundblaster but as a "mulitmedia device". For a day or so I had no sound until suddenly Windows Update provided a driver for the Soundblaster 5.1, installed it and I had sound again. OK, not as good as before (no mixers, etc) but stereo sound and both my speakers and my subwoofer were functioning properly.
     
    Then, for reasons I won't get into here, I had to completely reinstall Vista again, once again a clean install. This time, after several days of no sound, Windows update did not provide any drivers. So I installed the original drivers provided by Dell and it installed the SB card and it worked, at least until I started getting BSODs and I was forced to uninstall it.
     
    Once again back to a "multimedia device" in Device Manager I tried every which way of getting MS to install its driver again with no luck. So this afternoon I installed drivers for xp and an update patch, both downloaded from Creative and once again the SB works, though I have disabled it to avoid more blue screens.
     
    My questions:  Can I remove the drivers without removing the Sound Blaster card as a device in Device Manager so that Vista's Windows Update will see it as a Sound Blaster card without a driver and provide the drivers as it did during the first installation? After I installed the Creative drivers I tried, though Device Manager, updating the drivers by having Windows Update search for them and the response I got from Windows Update was that I "have the latest drivers", clearly wrong.
     
    OK, Creative is not supporting the SB Live 5.1 in Vista and I cannot use the Kx drivers because they do not support the Dell OEM Sound Blaster. Fooling Windows update seems to be the only way I can get around buying a new sound card at this point. Anyone have any suggestions?
  • Vista does need "Vista specific" drivers for some devices.  If none are available it may just be incompatible.  That sound card is "old" (as computer hardware goes). 

    I am not a Dell Employee

    Dell forum member since 2002

    Home Built PC with Gigabyte GA-Z77X-UD5H motherboard, i7 3770 CPU,  Windows 7 64 bit Home/Win 8.1.  SSD drive.  Sonar X3c 64 bit Recordng Software.

     

    Member of Nashville based R.O.P.E.

  •  
    try them drivers mate, spent hours looking for some drivers last night for Vista for same sound card
  • Hi JD495 and friends,
     
    May I ask a question?
    I also have a Dell Dimension 4600 with BIOS version: A02
    I would like to upgrade to Windows Vista as well.
    May I know do I need a newer version of BIOS to use Windows Vista.
    Thank you very much.
    Bye.